over ons

Sinds 2014 zijn wij een gezinshuis. Tessa is de jeugdzorg professional, die inhoudelijk en organisatorisch de leiding heeft. Zij is SKJ-geregistreerd en zet haar jarenlange ervaring in het speciaal onderwijs in bij de opvoeding en begeleiding van de kinderen. Paul ondersteunt waar hij kan, naast zijn eigen werkzaamheden. Als gezinshuis kunnen we op afroep een beroep doen op een pedagogisch medewerker in loondienst en worden we ondersteund door onze orthopedagoog Mariëlle Beckers. We kiezen ervoor de organisatie klein te houden, met weinig verschillende personen aan wie de kinderen moeten wennen. Wij geloven dat de gezinshuiskinderen hierdoor meer rust ervaren en eerder toekomen aan herstel, hechting en persoonlijke groei.

ons huis

In 2020 zijn we verhuisd naar een boerderij die ons de ruimte biedt om de kinderen optimaal tot ontwikkeling te laten komen. Aan de boerderij zit een apart gebouw wat wij gebruiken als gelijkvloers slaapvertrek. De panden zijn aangepast voor mindervaliden en op de begane grond volledig rolstoelvriendelijk.  Ons huis heeft twee woonkamers en een gezellige ruime woonkeuken. Het slaapvertrek bestaat uit acht slaapkamers, waarvan er vier beschikbaar zijn voor gezinshuiskinderen. Wij proberen zo open en transparant mogelijk te zijn, maar hebben integriteit, privacy en veiligheid heel hoog in het vaandel staan.

Onze tuin hebben we omgetoverd tot natuurspeeltuin met oog voor duurzaamheid door het gebruik van natuurlijke materialen. De zorg van de dieren ligt bij de kinderen. In ruil daarvoor ‘maaien’ de schapen het gras, geven de kippen eieren en laten de konijnen en poezen zich graag knuffelen. De tuin is kind- en rolstoelvriendelijk aangepast en geeft de kinderen de vrijheid om veilig spelend te ontdekken.

onze visie

Ieder kind heeft recht op een veilig (t)huis. Waar ouders dit niet kunnen bieden, helpen wij, waar we kunnen, met een plekje in ons gezin.

Wij zijn een gezinshuis gestart omdat wij dit willen én omdat wij dit kunnen. Wij geloven in rust, reinheid en regelmaat voor een optimale ontwikkeling van het kind. Hoe groot de rugzak van een kind ook is, wij streven ernaar om een kind zo normaal mogelijk op te laten groeien. Iedereen is anders en daarom gelijk(waardig). In ons gezin en onze omgeving gaan wij met respect met elkaar om.

Als professionals streven wij er altijd naar ouders een zo passend mogelijke rol te geven.  Het belang van het kind staat daarbij altijd voorop. Wij vinden dat kinderen bij hun ouders horen te wonen en zullen daar altijd aan meewerken, als het veilig en stabiel genoeg is.

kwaliteit

Wij zijn als gezinshuis aangesloten bij het collectief van gezinshuizen via Bij Elkaar.  Binnen dit collectief gaan we voor kwaliteit en werken we resultaatgericht. Wij zijn SKJ geregistreerd en ISO 9001 gecertificeerd.

Kwalitatief goede zorg, is voor ons een belangrijke kernwaarde in de organisatie. Wij blijven op de hoogte van de meest recente wet- en regelgeving. Tevens werken wij met gekwalificeerde hulpverleners en is een registratie in een beroepsregister vereist. Daarmee verzekeren wij ons van de noodzakelijke bij- en nascholing, waarmee we onze professionaliteit waarborgen.

Om de kwaliteit van onze zorg inzichtelijk te maken voor plaatsende en verwijzende instanties, of cliënten zelf, is er een kwaliteitsmanagementsysteem opgezet, geïmplementeerd en onderhouden, conform de ISO9001.

Wij hebben inzicht in de eisen en wensen van onze cliënten en opdrachtgevers. Door inzicht in klachten en complimenten, proberen wij onze hulpverlening continu te verbeteren. Dit doen wij door middel van de PDCA-cyclus; Plan Do Check Act. Wij voldoen aan relevante wet- en regelgeving, die van toepassing is op het werkveld binnen de jeugd- en gezinshulp. Wij toetsen aan de hand van jaarlijkse interne en externe audits of de processen van de organisatie voldoen aan de wettelijke eisen en maken dat hiermee aantoonbaar. Aan de hand van cliënt ervaringen en de evaluatie van onze processen, formuleren wij verbeterpunten en voeren deze uit.

Om dit mogelijk te maken, stellen wij onszelf als gezinshuis de middelen ter beschikking die ervoor nodig zijn om onze kwaliteit op niveau te houden. Denk hierbij aan inhuur externe expertise, het bijwonen van bijeenkomsten en investering in middelen die noodzakelijk zijn om onze kwaliteitsdoelstellingen te waarborgen.

Bent u ergens ontevreden over, of heeft u een klacht over onze zorg? We gaan graag met u in gesprek op zoek naar een oplossing. Wilt of kunt u de klacht niet bespreekbaar maken met ons, of wenst u onafhankelijke ondersteuning hierbij, dan kunt u contact opnemen met Klachtenportaal Zorg. Klachtenportaal Zorg is een externe organisatie waar we zijn aangesloten om onvrede en klachten over onze zorg te helpen oplossen.

Alle (pleeg)kinderen, (pleeg- of groot)ouders en verzorgers die te maken hebben met de jeugdhulp, hebben recht op een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Daarvoor kunnen zij terecht bij het AKJvertrouwenspersonen in de jeugdhulp. Ondersteuning door de vertrouwenspersoon van het AKJ is gratis. Het AKJ is een zelfstandige stichting, de vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van Gezinshuis Ommekeern.

Ons beleidshandboek, SKJ-registratienummer, KvK-nummer en onze algemene voorwaarden worden op verzoek verstrekt.